Gewicht

stress en overgewicht

Niet alleen voeding en bewegen zijn belangrijk om gewicht te verliezen. Ook voldoende rust en ontspanning zijn essentieel. Als je onvoldoende tijd neemt om stress af te bouwen blijven de stresshormonen door je lijf gieren en die stimuleren het opslaan van vet.

Cortisol staat vooral bekend als het ‘stresshormoon’ omdat het vrijkomt wanneer je lichaam stress ervaart. Net als andere hormonen is het van vitaal belang om te overleven. Maar een chronisch verhoogde cortisolwaarde kan leiden tot overeten, de opslag van buikvet en gewichtstoename.

De één eet tijdens periodes van grote stress nagenoeg niets en de ander heeft vooral behoefte aan snacks en chocolade.

Zorg ervoor dat je voldoende eet. Eet drie maaltijden per dag en neem gezonde tussendoortjes als fruit en rauwkost, een eitje, een krentenbol of iets als yoghurt of kwark.

De voeding die je het beste kunt eten bij stress is een vetarme, vezelrijke en koolhydraatrijke voeding met veel groente en fruit. Deze voeding kalmeert zonder energie te verminderen en geeft je de voedingsstoffen die je nodig hebt om het immuunsysteem te versterken.

Eet vezelrijke, koolhydraatrijke voedingsmiddelen (suiker is hier een uitzondering). Uit verschillende onderzoeken blijkt dat koolhydraten ervoor zorgen dat de hersenen meer serotonine aanmaken, dit hormoon zorgt ervoor dat mensen ontspannen. Voorbeelden van gezonde voeding tegen stress zijn onder meer aardappelen, peulvruchten en rijst. 

Stress kan ervoor zorgen dat je lichaam minder energie heeft om tegen ziektes te vechten. Door meer groente en fruit te eten, waar veel antioxidanten in zitten, kun je je immuunsysteem stimuleren. Denk aan blauwe bessen en sinaasappel- en citroensap.

Vetrijke voedingsmiddelen, snacks, chocolade kunnen je op korte termijn een  comfortabel gevoel geven. Toch kun je die beter niet te vaak eten, dit eten maakt je niet fitter en zorgt er voor dat je je moe en lusteloos voelt. Pas op met cafeïne in koffie, cola en energydrankjes. De cafeïne die in deze producten zit, blijft langer in het lichaam zitten dan de meeste mensen denken. Minder cafeïne gebruiken kan juist helpen zowel slaapproblemen en nervositeit te verminderen. Eet liever geen suiker. Door suiker stijgt en daalt je bloedsuikerspiegel snel. De stijging geeft je kort extra energie, maar de high is snel voorbij. Het beste kun je daarom vezelrijke koolhydraten nemen, zoals aardappelen, volkorenpasta, bonen en linzen. Die werken langer door.

Probeer gewoon gezond te eten als je in een stressvolle periode zit en geen gebruik te maken van stimulerende producten. Die kunnen juist een tegengestelde reactie geven en dat is het laatste wat je op dat moment kunt gebruiken.

Last van stress en overgewicht? Ik kan je hier goed bij begeleiden.

Het ENCT traject, “afvallen doe je zo” mini

  • 1 x 10-min telefoongesprek

  • 1 x intake gesprek een uur

  • 5 x bijeenkomsten van een half uur

  • Elke week een mailtje en appje (indien wenselijk) met daarin een opdracht of oefening

Investering: 300 euro incl btw

Het ENCT traject, “afvallen doe je zo” maxi

  • 1 x 10-min telefoongesprek

  • 1 x intake gesprek een uur

  • 9 x bijeenkomsten van een half uur

  • Elke week een mailtje en appje (indien wenselijk) met daarin een opdracht of oefening

Investering: 435 euro incl btw

Ik werk volgens de richtlijnen van de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland en neem als leidraad de schijf van vijf van het voedingscentrum.

Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen een gewichtsconsulent en een diëtist?

Een gewichtsconsulent begeleidt mensen met onder- of overgewicht naar een gezonder gewicht. Een diëtist doet dit ook maar is vooral gespecialiseerd in voeding bij gezondheidsproblemen zoals extreme obesitas, schildklierafwijking of diabetes. Wanneer er een gezondheidsprobleem meespeelt, is een behandeling bij de diëtist de juiste keuze. Is dit niet het geval, kunt u terecht bij een gediplomeerd gewichtsconsulent.

Kan ik de consulten door mijn zorgverzekeraar laten vergoeden?

Ik ben aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulten Nederland waardoor de meeste zorgverzekeraars mijn consulten vergoeden.

Is er een verwijzing van de huisarts nodig?

Nee, er is geen verwijzing nodig. Iedereen is welkom in mijn praktijk. Ook zullen zorgverzekeraars mijn consulten vergoeden zonder verwijzing.

Is er een minimaal aantal consulten die ik moet afnemen?

Nee.

jojo-effect

Diëten zijn er in allerlei soorten en maten. Afvallen kan op vele manieren.  Je kunt denken aan diëten als Sonja Bakker, Atkins, Weight Watchers, Cambridge, Paleo en Pioppi. Kilo’s kwijtraken door een detox sapkuur van twintig dagen? Of een maand lang bijna alle koolhydraten verwijderen uit je eetpatroon?

Maar werkt dat nou echt? Ja en nee. In eerste instantie wel, maar op de lange termijn? Nee. Als deze vorm van afvallen zou werken was iedereen slank. En we weten dat dat niet zo is. Onderzoek toont aan dat veel mensen een jaar na het volgen van een streng dieet zwaarder zijn dan ooit.

Door een beperkte inname van calorieën tijdens een (crash)dieet val je af. En in het begin lijkt dat heel veel. Naast spier- en vetmassa verlies je namelijk ook veel vocht en darminhoud.

Het verlies van spiermassa is niet wenselijk. Spieren zijn heel belangrijk voor je rustmetabolisme (de verbranding van calorieën terwijl je bijvoorbeeld op de bank zit).

Daarnaast zorgt het volgen van een streng dieet er op een gegeven moment onherroepelijk voor dat je stofwisseling vertraagt. Je eet immers veel minder. Gevolg hiervan is dat je lichaam zuiniger wordt met het verbranden van calorieën. Het schiet dan als het ware in de spaarstand/overlevingsmodus. Je lichaam is evolutionair zo ingesteld dat het zuinig omgaat met beschikbare energie. Het wil een laagje vet houden om je te beschermen. Je warm houden en helpen overleven. En eet je dan een keer veel? Omdat je een vreetbui hebt? Dan zal het de calorieën direct opslaan, want het weet niet wanneer het weer genoeg eten krijgt.

Tijdens het diëten wordt je stofwisseling dus trager, maar dat raak je niet zomaar weer kwijt. Wanneer je vervolgens ná het dieet weer gaat eten zoals je dat voorheen ook deed, zullen de kilo's eraan vliegen. Dit fenomeen staat beter bekend als het jojo-effect.

Afvallen doe je zo

Wanneer je overgewicht hebt en wilt afvallen is dit het resultaat van je huidige leefstijl en je dagelijkse (eet)gewoontes. Leer om je eet- en leefstijl zodanig aan te passen zodat je nooit meer op dieet hoeft. Een gezondere eet- en leefstijl levert je veel op: je valt af, hebt meer energie, voelt je vitaler, je huid wordt mooier en je verkleint de kans op het krijgen van ziektes als diabetes type 2, hart- en vaatzieken.

Ga niet op dieet, want dat werkt doorgaans niet op de lange termijn. We willen ver weg blijven van het “jo jo effect”. Wil je blijvend gewicht kwijt? Pas je eetpatroon aan, beweeg meer en zorg voor voldoende ontspanning. Eet “normaal”, neem als leidraad de schijf van vijf van het voedingscentrum.

Hoe?

Bij het eerste bezoek bespreken we je wensen en stellen samen een doel vast. Het doel formuleren we zo veel mogelijk SMART. Dat wil zeggen dat je doel specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden is. Ik noteer je persoonsgegevens en vraag naar je persoonlijke omstandigheden. Ook worden je lengte, gewicht, tailleomvang en vetpercentage gemeten.

We bespreken je voeding- en leefpatroon en je dieetverleden. En overleggen waar je de komende periode aan gaat werken.

Je gaat geen calorieën tellen maar stap voor stap kleine veranderingen in je eet- en/of leefstijl aan brengen. Ik ben er om je te informeren, motiveren en stimuleren om je doet te bereiken.Tijdens de vervolgconsulten bespreken we hoe het gaat en geef ik voedings- en beweegadviezen die helpen een gezonde leefwijze en een lager lichaamsgewicht te bereiken. De ene keer bespreken we een verantwoord dagmenu. Een andere week houd je een paar dagen bij wat je eet. We bespreken waar je tegenaan loopt. Waar je moeite mee hebt en zoeken samen naar een manier om daar mee om te gaan.

Gewicht en vetpercentage worden elk bezoek gemeten.

neem contact met mij op

Please enter your name.
Please enter a valid email.
Please enter a message.
Please check this field.